Hvad Er Et Afkast?

Billede credits: Pixabay

Hvis man interesserer sig bare en smule for investeringer, aktiehandel og lignende, så vil man formentlig allerede have stødt på begrebet afkast. Afkast er et af de vigtigste begreber inden for investering og er stort set den eneste faktor du skal kende for at vide, om din investering har været en succes eller ej, ihvertfald rent økonomisk.

Hvad er et afkast? Et afkast er det udbytte, som man får ud af en investering. Et afkast kan både være i form af overskud og underskud, men langt de fleste omtaler kun de positive afkast som afkast. Der kommer altså et afkast af en investering lige meget hvad. Om det afkast er som ønsket eller forventet er en helt anden snak.

Noget af det vigtigste at overveje, før man gennemfører en investering, er det forventede afkast. Når man ved det, så kan man tage et fornuftigt valg omkring, hvorvidt det er investeringen værd eller ej.

Når man vurderer et afkast, så er det væsentligt at sammenligne med, hvad andre investeringsmuligheder kunne/kan give i afkast. I denne overvejelse skal man selvfølgelig også medregne risikoen for de forskellige investeringer.

Et positivt afkast kunne eksempelvis være, hvis man lavede en investering i en aktie, der har en værdi på 2000 kroner. Hvis aktien efter et år er steget 5% i værdi, så vil afkastet være en værdi, der svarer til 100 kroner.

Læs også